19/05/18

19/05/18

Miben más, mint az iskolában a rajzóra?

Miért nem megfelelő az iskolai művészetoktatás?

 

A bővülő tanítási tartalmak ellenére, a rajztanítás az iskolákban nem sokat fejlődött. Ennek egyik oka az, hogy a rajztanárok szemlélete nem sokat változott. Sokuk nem képzett magas szinten legalább egy művészeti ágban, valamint az, hogy szinte teljesen leszakadt a kortárs művészetről. Úgy gondolom, hogy a művészettel való kapcsolat hiányában nehezen lehet művészetet tanítani.

A diákjaim szinte egytől egyik azt mesélik, hogy nem szeretik az iskolában a rajzórákat, mert azok szinte csak a művészettörténet diktálásáról szólnak, és ha nagyritkán rajzolnak, az is kimerül különböző gyümölcsök és tárgyak (csendélet) rajzolásában, amihez nem kapják meg a megfelelő látásmódot, instrukciókat, hogy hogyan tudnák jól csinálni.

Arról nem is beszélve, hogy ez mennyire demotiváló és a kreativitás legapróbb jelét sem lehet az ilyen és ehhez hasonló feladatokban megtalálni.

A tanárok jelentős része nem tud és/vagy nem akar elszakadni a rég elavult, idejétmúlt tanmenetektől, a „jól bevált” feladatoktól.

Diákjaim elmondása alapján unalmasak ezek az órák, nem interaktívak és kudarcélményt adnak.

Ez a fajta oktatás úgy gondolom nem támogatja azt, hogy kialakuljon a gyerekekben a művészet szeretete és a művészet iránti igény. Ennek a minőségnek a hiánya vezet a giccs kedveléséhez, felhígul az ízlés, a minőségre való igény, ami az életünk többi területére is kihat.

Azok a rajztanárok, akik elkötelezettek, lelkiismeretesek, szakmailag kompetensek lennének, erőfeszítéseiket megnehezíti, hogy a tanítási minőség romlásával, romlott a tantárgy megbecsültsége is, ami tovább csökkenti a tanári munka hatékonyságát és motiváltságát.

A tantárgyi hierarchiában a művészeti tantárgyak szorultak az utolsó helyre, pedig ezek a tantárgyak fejlesztenék azokat a képességeket, amit a mindennapi életben, az élet más területein is hasznosítani tudnánk.

A kémia tanároktól előre is elnézést kérve, jutott most eszembe egy vicces Facebook poszt, aminek a szövege a következő volt:

„Ma is eltelt egy nap, hogy nem kellett használjam a periódusos rendszert”

Az alacsony óraszám, a felszerelés, eszközök hiánya miatt nagyon nehéz helyzetben vannak azok a pedagógusok, akik ténylegesen tudnának tenni gyermekeink vizuális, művészi nevelése érdekében.

Azon kívül, hogy az alkotás, mint tanulási folyamat, szinte egyáltalán nem jelenik meg az iskolai oktatásban, sajnos a kreativitás elősegítése és a személyiség fejlesztése sem kap teret.

Az iskolai a feladatok többsége nem ad lehetőséget a személyiség, egyéni megoldások kibontakozására.

A valódi és hatékony kreatív feladatok olyanok, hogy rávilágítanak egy-egy problémára és alkotásra ösztönöznek, valami újnak a létrehozására. Az ilyen jellegű feladatoknak éppen ezért nincs és nem is lehet már egy kész megoldása. Annyi jó megoldás lehetséges, ahányan elvégzik a feladatot.

Ezek az okok is hozzásegítettek ahhoz a döntéshez, amiért elhagytam az iskolarendszert és egy ettől teljesen más, komplexebb formában kezdtem el művészetoktatással foglalkozni.

A programom egyedülálló felépítését és sikerét a művészeti feladatok (rajz- festészet-kreatív feladatok), a pozitív pszichológia, a coaching és a művészetterápia összekapcsolása adja:

o A kreatív feladatok segítenek abban, hogy a gyerekek személyisége kibontakozhasson, a

pozitív énképük, kreatív gondolkodásuk, problémamegoldó képességük minél teljesebben kialakulhasson.

o Az alkotófolyamat által sikerélményhez jutnak, ami egy lelkileg egészséges ember

személyiségfejlődéséhez elengedhetetlen.

o A foglalkozásaim fókuszában a gyermekközpontúság van és a játékos formában való nevelés.

o A gyerekek itt önállóságot, önmegvalósítást is tanulhatnak, ugyanis a speciális

feladatok nem csak a művészeti képességeiket fejlesztik, hanem megtanulnak általuk

önmagukról is gondolkodni, kik ők, mit szeretnének valójában, mi a fontos nekik stb.

o a foglalkozásaimmal hozzásegítem a gyerekeket a pozitív hozzáállás, gondolkodás,

magatartás és értékrend fejlődésében.

o az oktatás szerves részét képezi a kooperatív tanulás, coaching és tréning gyakorlatok

ezért a tanulok egyéni, páros és csoportmunkában is dolgoznak egyaránt.

Ha szeretnéd, hogy gyermekedet is megismertessem ezzel a csodálatos világgal, akkor hozd el a táboraim egyikére!

Részletekért kattints ide!

By | 2019-05-17T18:22:51+00:00 május 17th, 2019|Uncategorized| 19/05/18 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: